Zwarte bessen

wanneer blackcurrant in seizoen eten?

Voordelen Vitamine C en antioxidanten

Hoe kiezen Stevig met mooie glans

Hoe bewaren In de koelkast

Verwar zwarte bessen niet met blauwe, ze behoren zelfs niet tot dezelfde familie. De zwarte bes of Ribes nigrum behoort immers tot de familie van de Glossulariaceae, de familie van de rode bes. Zwarte bessen zijn eigenlijk donkerpaars tot bijna zwart, en hebben een kruidige smaak. 

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 51 kcal
215 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0 g
0 g
0 g
0 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
6,5 g
6,5 g
Eiwitten 2 g
Vezels 8,7 g
Zetmeel 0 g
Zout 0,01 g
Water 80 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 30 mg 
Folaat µg
Fosfor              30 mg
IJzer 1 mg
Jodium 0 µg
Kalium 175 mg
Koper 0,1 mg
Magnesium
12 mg
Natrium 2 mg
Selenium µg
Vitamine A µg
Vitamine B1 0,08 mg
Vitamine B2 0,04 mg
Vitamine B6 0,07 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 150 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 1 mg
Vitamine K µg
Zink 0,3 mg

Wat zijn de voordelen van zwarte bessen?

Naast vitamine B1, B3, B5, B6 en E bevatten zwarte bessen twee keer zoveel vitamine C als citrusvruchtensap. Zwarte bessen zijn ook rijk aan carotenoïden (bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine), bioflavonoïden (rutine, glycosiden en quercetine) en anthocyanen.  

Hoe zwarte bessen kiezen?

Kies stevige en onbeschadigde bessen met een mooie glans.

Hoe zwarte bessen bewaren?

Net als andere bessen bewaar je zwarte bessen het best in de koelkast.

Hoe zwarte bessen klaarmaken?

Sommige mensen vinden zwarte bessen wat zuur en wrang van smaak. Ze worden daarom vaker verwerkt dan rauw gegeten. Doordat ze veel pectine bevatten, zijn ze ideaal om confituur, gelei of coulis mee te maken.

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen